Cum Fuctioneaza

Fiecare sistem de canalizare vacuumatică are camine de vacuum în care este colectată apa uzată de către utilizatori. Acestora li se adaugă conducte prin care este transportată apa uzată, stații de vacuum în care este generat vidul și rezervoare de vacuum în care este colectată apa uzată din rețea. În căminul de vacuum se află un conductă de aspirație care ajunge până la fundul acestuia, conectată la rețeaua de conducte de vid printr-o vane de vacuum. Vane de vacuum este în mod normal închisă.

După ce în căminul de vacuum s-au acumulat aproximativ 40-50 de litri de apă uzată, supapa este deschisă, în funcție de sistem, fie printr-o supapă cu trei căi acționată pneumatic (Controler modern), fie în cazul instalațiilor mai vechi, printr-o supapă cu trei căi acționată simplu activat de un plutitor. Apa uzată și aer sunt aspirate. Cantitatea de aer aspirată după apa este foarte importantă pentru a direcționa cât mai eficient apa uzată către stația de vacuum.

Reglarea aerului necesar după aspirare poate fi ajustată fin doar cu ajutorul controlerelor pneumatice moderne. Acest lucru este deosebit de important la capătul conductelor de vid mai lungi pentru a garanta un funcționament fără probleme și fără întreruperi.

După procesul de aspirare, vane de vacuum se închide din nou. Prin aerul aspirat ulterior, caminul de vacuum este curățat aproape complet, astfel încât să nu se formeze sedimente. În cazul sistemelor vechi cu supape controlate de plutitor, caminul nu este complet golit, deoarece aerul este introdus prin mici duze în timpul aspirării. Astfel, curățarea fundului caminului de vacuum nu este realizată în întregime. De aceea, în cazul acestor sisteme învechite, este necesară o curățare regulată a caminurilor.

 

Grafik Schacht

Căminul de colectare cu supapă de vid de la Flovac

 

După ce vane de vacuum este din nou închisă, apa reziduală curge încet în conducta de vid, urmând o pantă minimă de 0,2% către stația de vacuum, până când se acumulează și se oprește în cel mai jos punct al traseului, înainte de un lift. Dacă în rețea se deschide o vane de vacuum mai departe de stația de vacuum și intră aer (și apă) nouă, o parte din apa acumulată este suflată (și aspirată) prin lift. Apa reziduală nu este aspirată ca într-un pai plin, ci este mai mult sau mai puțin suflată către stația de vid. Aspirarea separată a apei și reglarea fluxului de aer care curge înăuntru este foarte importantă. Numai astfel poate fi realizat un transport energetic eficient al apelor reziduale.
 

Grafik RohrleitungenReprezentare simplificată a traseului conductei în urcare, pe teren plat și în coborâre 

 

Tuburile utilizate pentru rețeaua de conducte de vid pot fi fabricate din diverse materiale plastice cum ar fi PE, PP sau chiar PVC. Diametrele variază de la DN 90 până la DN 250. Datorită disponibilității bune, în România se recomandă utilizarea tuburilor din PE SDR 17.

Apa curge acum încet către stația de vid, respectând pantă minim necesară de 0,2%. Pe un teren ideal plan, conducta începe la adâncimea presupusă a liniei de îngheț de 60 cm și este direcționată către stația de vid cu o pantă de 0,2%. După 200 de metri, suntem cu 40 cm mai jos în pământ, la 100 cm adâncime.

Ne întâlnim cu un așa-numit "lift" de 40 cm, care ar trebui să ridice apa înapoi la adâncimea presupusă a liniei de îngheț de 60 cm. Sistemul de conducte de vid constă în principal din conducte lungi cu o pantă foarte mică de cel puțin 0,2% și "lifte" care ridică apa înapoi în înălțime.

Deoarece condițiile nu sunt întotdeauna ideale, profilul conductelor trebuie adaptat condițiilor naturale și tehnice de la fața locului. Liftele pot să depășească diferențe de nivel variate. Pot exista diferențe mici de nivel, de exemplu 20 cm, sau diferențe mai mari, de 60 cm. Mai multe lifte pot urma în serie, pentru a direcționa, de exemplu, o conductă peste un deal sau sub un obstacol.

 

Grafik Vakuumsystem Eingebaut

Iată o reprezentare simplificată a unei stații de canalizare cu vid completă, cu toate modulele esențiale.

 
După un timp, apa reziduală ajunge în rezervorul vid în sau lângă stația de vid. Acolo se acumulează apa reziduală aspirată și suflată din mai multe colectoare, până când se atinge capacitatea maximă de umplere. La atingerea capacității maxime, rezervorul vid este golit. Apa reziduală este, de exemplu, pompată în prima bazină a unei stații de epurare.