Sistemele de canalizare vacuumatică sunt sisteme eficiente din punct de vedere energetic și durabile pentru colectarea apelor uzate de la casele individuale într-un punct central, folosind vidul.

La acest punct central se află o stație de vid cu un rezervor de colectare a apelor uzate și cu pompe de vid. Cu ajutorul pompelor de vid, se creează un vid în conductele și rezervorul de colectare al sistemului de canalizare. În întregul sistem de conducte se află camine de vacuum cu vane de vacuum, care închide partea sub vid a sistemului pentru a menține vidul.

 

Cum funtioneaza

 

În aceste puțuri de canalizare curge apa uzată a unei sau mai multor gospodării printr-o conductă de canalizare gravitațională. Atunci când în camin de vacuum s-au acumulat aproximativ 40 de litri de apă uzată, se deschide vane de vacuum. Apa uzată este aspirată din camin de vacuum în rețeaua de conducte sub vid. 

Principalele avantaje ale canalizare vacuumatică față de un sistem de canalizare gravitațional sunt diametrele mai mici ale conductelor și adâncimile de îngropare. De asemenea, sunt necesare infrastructuri doar la stația de vid, cum ar fi conexiuni electrice, internet sau drumuri de acces. În cazul canalizării gravitaționale sau a sistemelor de canalizare cu presiune, sunt necesare astfel de infrastructuri la fiecare stație de pompare. Datorită numărului mare de stații de pompare, canalizare sub presiune și canalizare gravitațională sunt foarte sensibile la defecțiuni.

În Europa, pentru o funcționare fără probleme, este necesar ca diametrul supapei de vid în puțul de vid să fie de cel puțin 78 mm, astfel încât tot ceea ce este introdus în canalizare printr-o toaletă europeană să ajungă la stația de vid fără probleme.

 

Test de blocare

 

Sistemele de canalizare vacuumatică sunt potrivite în special pentru zonele cu terenuri plate, în care canalizarea gravitațională necesită săpături foarte adânci din cauza pantei necesare. canalizare vacuumatică este recomandat în zonele în care nivelul apei freatice este foarte aproape de suprafață, precum și în zonele nisipoase, stâncoase, în care săparea este dificilă. Tehnologia este de asemenea potrivită pentru zonele protejate, zonele de protecție a apei, siturile istorice, zonele industriale, porturi și gări, precum și pentru renovarea canalizărilor existente.

Scema

 

Diferența de presiune necesară pentru transportul apelor uzate este de aproximativ -0,5 până la -0,7 bari în comparație cu presiunea ambientală din camin de vacuum. Lichidele pot fi transportate într-o anumită măsură și în sus, ceea ce creează posibilități de utilizare a acestei tehnologii în zonele colinare și montane.

Primul sistem a fost instalat în Europa în anul 1882, inginerul olandez Charles T. Liernur obținând în 1887 un patent pentru aceasta tehnologie, însa, datorita dificultăților din acea vreme în construirea stațiilor de vacuum, a fost mai puțin utilizat în localități și mai mult pe vapoare, în trenuri și avioane.
Începând din 1950 sistemul de canalizare vacuumatică pentru localități s-a dezvoltat tehnic din ce in ce mai mult, în prezent fiind implementat în peste 40 de tari din Europa și din lume datorita avantajelor pe care le prezintă fata de canalizarea clasica, gravitaționala.

Informaţii suplimentare despre modul de funcţionare si despre avantajele sistemelor de canalizare cu vacuum, găsiţi in meniul din stânga.