Stația de vacuum
Rolul stației de vacuum este de a aspira aerul din rezervorul de vacuum și din rețeaua de conducte de vacuum. Astfel, apele uzate introduse prin caminele de vacuum sunt aspirate și împinse către stația de vacuum. Stația de vacuum dispune de cel puțin două pompe de vacuum pentru a asigura o funcționare sigură. De obicei, pompele de vacuum funcționează alternativ în mod normal. În cazul unei cerințe crescute, ele funcționează simultan.
Vacuumul din rezervorul de ape uzate și din sistemul de conducte trebuie să aibă o presiune negativă cuprinsă între -0,5 bar și 0,7 bar față de presiunea atmosferică externă pentru a asigura o aspirație corectă din toate caminele de vacuum. Pentru ca presiunea să se distribuie uniform în întregul sistem de vacuum, lifturile trebuie să rămână libere, fără a se acumula prea multe ape uzate care să blocheze zona de cot a liftului, pentru a asigura o distribuție uniformă a vacuumului în întregul sistem. Lifturile blocate în zona de cot împiedică funcționarea corectă a camerelor de vacuum care se află în spate din cauza creșterii temporare a presiunii.
Stație compactă de vacuum prefabricată
Apele uzate sunt transportate prin conducte colectoare într-un rezervor de vacuum dimensionat conform cerințelor rețelei de canalizare. Aerul aspirat odată cu apele uzate este eliminat din sistem prin intermediul pompelor de vacuum printr-un filtru biologic pentru reducerea mirosurilor și este evacuat în exterior. Odată ce nivelul maxim este atins, pompele de evacuare transportă apele uzate din rezervorul de vacuum prin intermediul conductei de transfer către stația de epurare sau către un punct de transfer către un sistem existent de canalizare gravitațională. Rezervorul de vacuum este realizat din oțel vopsit sau oțel inoxidabil și are în mod obișnuit un volum cuprins între 3 și 15 metri cubi.
Presiunea crește de la -0,7 bar la -0,5 bar în funcție de cantitatea de ape uzate introduse în sistem. Odată ce presiunea atinge -0,5 bar, o pompă de vacuum este activată pentru a restabili presiunea maximă negativă de -0,7 bar. În cazul unei cerințe mai mari, a doua pompă este activată. Controlul pompelor de vacuum este conceput astfel încât presiunea în sistem să scadă de la -0,5 bar la -0,7 bar în decurs de 3 minute.
Interacțiunea dintre pompele de vacuum și pompele de evacuare care golesc rezervorul de vacuum la cerere este concepută pentru a asigura funcționarea sigură a întregului sistem cu un consum minim de energie în orice moment.
Flovac lucrează continuu la îmbunătățirea stațiilor de vacuum pentru a asigura o funcționare tot mai sigură, mai eficientă din punct de vedere energetic și fără întreținere.
În acest sens, tehnologia pompei de vacuum s-a schimbat foarte mult în decursul deceniilor, în special în domeniul pompei de vacuum cu piston. Acum câteva decenii, vacuumul era creat cu ajutorul pompelor cu inel de apă. Aceste pompe cu inel de apă sunt tehnologii foarte consumatoare de energie, ceea ce face ca funcționarea lor să fie economică în zilele noastre dificilă. Flovac oferă servicii de analiză și consultanță tehnică pentru modernizarea și eficientizarea energetică a stațiilor de vacuum cu pompe cu inel de apă.
Flovac folosește exclusiv pompe de vacuum cu piston rotativ. Chiar și în acest domeniu, tehnologia continuă să evolueze. În prezent, folosim pompe cu piston rotativ care funcționează aproape fără întreținere, în regim uscat. Ele sunt și mai eficiente din punct de vedere energetic decât tehnologia anterioară.
Stațiile de vacuum FLOVAC pot fi livrate complet preasamblate la cerere pentru a minimiza costurile de construcție.
Clădirea stației de vacuum poate fi adaptată la condițiile locale. Astfel, este posibil orice tip de clădire, de la una proiectată de un designer până la un container de tablă. Dacă este necesar, stațiile de vacuum pot fi construite complet subteran.
Stațiile de vacuum ideale pentru funcționare au rezervorul de vacuum într-o pivniță. Controlul și monitorizarea stației de vacuum se află la parter. Stațiile de vacuum cu rezervor de vacuum subteran sunt mai ieftine de construit, dar din cauza pompelor de transfer greu accesibile, care sunt montate în rezervor, întreținerea lor este mai costisitoare.
Stațiile de vacuum cu subsol
Tehnologia vacuumului este foarte robustă și flexibilă. Traseul conductelor poate fi modificat rapid pe șantier respectând regulile de instalare. Cel mai important aspect în momentul instalării conductelor este menținerea unei pante constante de 0,2%. Neîndeplinirea acestei pante sau a diametrului necesar al conductelor duce inevitabil la disfuncționarea sistemelor.
Pe site-ul nostru internațional veți găsi informații suplimentare în limba engleză https://flovac.com/flovac-vacuum-pump-station/